Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België

NL | FR

Projecten

De Zwemkom als groepsspeler

_MG_5742 kopiëren
Het sportbad van 25 meter heeft zeven banen en een beweegbare bodem.

Tekst | Stephanie Demasure

Beeld | LD Architecten

28 april 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

De dynamiek van het gebouw nodigt uit tot ontmoeting en interactie, en versterkt het potentieel van de site. Hoge gebruiksergonomie, flexibiliteit en ontdekking staan centraal. De warme bakstenen en de houten accenten creëren een harmonische architectuur, in dialoog met de omgeving. 

Het zwembad in het centrum van Wevelgem, net naast het gemeentehuis, was dringend aan vervanging toe. De gemeente zag hier de opportuniteit om meer sporten te bundelen en koos er dan ook voor om het bestaande zwembad een nieuwe plek te geven op campus Sportspoor. Daar waren al een sporthal, voetbalveld en Finse piste aanwezig. Het team – bestaande uit Algemene Bouw Maes, LD Architecten, VK Engineering en EEG Group – haalde het Design-Build-project binnen. LD Architecten bracht ruim veertig jaar ervaring en specialisatie in recreatie- en sportinfrastructuur mee in het bouwteam.

Aan de open kant van de site domineren grote raampartijen, voor maximaal contact met buiten en een wijds panorama.

Het karakter van een binnentuin

Vanaf de straat is De Zwemkom niet zichtbaar. De sportzone ligt een stukje dieper dan de andere bebouwing. Als ware het een soort van binnentuin, met het groene karakter en een aantrekkelijke dynamiek die je van een patio verwacht. De nieuwbouw met zwembaden, kleedkamers, lokalen en cafetaria staat helemaal op de perceelgrens. Hij vormt een buffer voor de omliggende bewoning en bewaart het open karakter op het terrein.

Orfee Barthier, zaakvoerder en architect bij LD Architecten: “Het sportcomplex bakent de site af, maar faciliteert tegelijk de vlotte circulatie. Die doorwaadbaarheid van het project was voor ons een absolute prioriteit. Het toegankelijke karakter weerspiegelt zich ook in de vormentaal van het gebouw. De hoeken zijn afgezwakt, zodat een alzijdig gebouw ontstaat. Die zachte grenzen nodigen uit tot wat wij ‘overhoeks ontmoeten’ noemen.”

Bij het ontwerp hield LD Architecten niet enkel rekening met de site. Ook de omgeving vormde een bepalende factor. Het gelijkvloers en de verdieping worden visueel subtiel afgescheiden door een horizontale band van bakstenen. Zo onderscheidt het robuust zwembadgedeelte zich van de lichte metalen structuur waar de cafetaria en sportdienst zich bevinden. Voor een leesbare structuur en een natuurlijke dynamiek in de architectuur. Aan de open kant van de site domineren grote raampartijen, voor maximaal contact met buiten en een weids panorama. Aan de andere kant van het gebouw garanderen kleine ramen de nodige discretie voor de aangrenzende bewoners

Het peuter- en recreatiebad is uitgerust met glijbanen en spelelementen.

Zwemplezier voor jong en oud

De zweminfrastructuur van De Zwemkom is ontworpen op maat van alle gebruikers. Het sportbad van 25 meter heeft zeven banen en een beweegbare bodem. Aansluitend is er een instructiebad van 7,5 bij 10 meter. Het peuter- en recreatiebad is uitgerust met glijbanen en spelelementen. 

“Net zoals op de volledige site staan ontmoeting en interactie centraal in het zwembadgedeelte”, legt Orfee uit. “De glijbaan is bijvoorbeeld geschikt voor twee gebruikers tegelijk. Ze kunnen wedstrijdjes doen en zichzelf blijven uitdagen.” 

Zo valt er altijd iets nieuws te ontdekken. Een grote passerelle geeft toeschouwers zicht op het volledige zwemcomplex. Ouders die hun kinderen willen aanmoedigen tijdens de zwemles? Of gewoon mee willen genieten van de waterpret beneden? Perfect mogelijk.

Het robuuste zwembadgedeelte onderscheidt zich van de lichte metalen structuur waar de cafetaria en sportdienst zich bevinden.

De opdracht voor De Zwemkom was niet min: innovatieve recreatie creëren. LD Architecten vulde het compacte project in met verfrissende ideeën. “Niet per se nieuwigheden”, benadrukt Orfee. “Vaak ging het om elementen die in andere projecten al aan bod zijn gekomen, maar waar we nu een nieuwe kijk op zochten. De slimme schakeling tussen de baden bijvoorbeeld, waarmee je eenvoudig een sportiever of net recreatiever geheel creëert in het zwemcomplex. Het resultaat van deze grote denkoefening en constructieve samenwerking tussen alle bouwpartners is een tijdloos project.” 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mathieu Noppe

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details