De coronacrisis blijkt alvast op één sector een gunstige invloed te hebben: op die van de privézwembaden. Buitenzwembaden zijn tegenwoordig populairder dan ooit. Maar helaas kunnen we in ons land niet vaak genieten van zonovergoten dagen en tropische temperaturen. Wie het zwemseizoen met enkele maanden wil verlengen, moet zorgen voor verwarming. De ideale oplossing? Zonnecollectoren. Van mei tot september kunnen zonnecollectoren meer dan de helft van de benodigde energie voor de opwarming overnemen. En op warme dagen kan met de zonne-installatie het zwembadwater volledig worden verwarmd. Milieuvriendelijk en bovendien volstrekt gratis!
Steeds meer Belgen laten in hun tuin een zwembad plaatsen, of zijn dat plan. Zo blijkt uit cijfers van de Groepering van Algemene Aannemers van Zwembadbouwers. In de eerste 3,5 maanden van dit jaar noteerden ze in hun orderboekje een stijging van 2%, en dat na een zeer gunstig 2019, met een stijging van 27%. Mogelijke redenen? De Belgen weten niet of ze dit jaar nog op vakantie kunnen vertrekken en bereiden zich al enkele weken voor op een vakantie in eigen tuin. En daarnaast is er, ook buiten coronatijden, een duidelijke trend om met vrienden en familie van de tuin te profiteren en aan de eigen conditie te werken.
Wie ook in het voor- en najaar van zijn buitenzwembad wil genieten en niet alleen tijdens zonnige zomerdagen, kan zijn zwembadwater best verwarmen. Dat kan op een traditionele manier, maar je kan ook kiezen voor een modern en ecologisch alternatief, zoals een warmtepomp of zonnecollectoren.
Warmtepompen kunnen een vrij constant hoog rendement voorleggen, ook op dagen dat het bewolkt is. Zonnecollectoren hebben vergeleken met warmtepompen dan weer het voordeel dat ze vrij goedkoop zijn – je hebt overigens alleen de aankoopkosten, geen energiekosten – en dat ze op zonnige dagen eveneens een hoog rendement garanderen. Ook is een zonneboiler zo goed als geruisloos. Dat is natuurlijk van belang is als je naast je zwembad ligt te zonnen of met familie en vrienden zit te aperitieven op het terras.
Zonnecollectoren beperken de uitstoot van broeikasgassen en de opwarming van de aarde. Ze hebben nauwelijks onderhoud nodig, ze zijn snel en gemakkelijk te installeren, en je krijgt er nog steeds overheidssteun voor.
Zonnecollectoren worden wel eens verward met (fotovoltaïsche / PV-) zonnepanelen. Sommige types zonnecollectoren zien er inderdaad zo uit, maar ze zijn wel degelijk verschillend. Fotovoltaïsche panelen of PV-panelen hebben als doel elektriciteit op te wekken. Zonnecollectoren daarentegen leveren warmte. Vandaar dat zonnecollectoren ook wel thermische zonnepanelen worden genoemd. Om een zwembad te verwarmen moet uiteraard warmte worden gegeneerd.
De populairste toepassing van zonnecollectoren is het voorzien in sanitair warm water. Aangezien dit goed is voor 15 tot 20% van onze energiefactuur, is het rendement van een zonneboiler hier het grootst. Met 4 à 6 m² collectoren kan een gezin van vier personen tijdens de zomer, wanneer de zonnestralen loodrecht op het oppervlak van de zonnepanelen vallen, voor 90% in de behoefte aan warm water voorzien. In de maand december is dat nog steeds 25% dankzij het licht van de winterzon.
Ook bij een andere toepassing, woningverwarming, kunnen zonneboilers een energiebesparing van 15 tot 20% realiseren. In woningen die zeer goed zijn geïsoleerd, kan dit verder oplopen.
Een laatste toepassing vinden we in de tuin, voor de verwarming van een buitenzwembad. Logisch eigenlijk, want om een zwembad te verwarmen zijn geen hoge temperaturen nodig. 28 graden is meestal al genoeg. Bovendien worden zwembaden het meest gebruikt wanneer de zon het hardst schijnt. Op warme zomerdagen kunnen zonnecollectoren genoeg energie afgeven om het zwembad op aangename temperaturen te brengen. Van mei tot september zijn ze in staat om meer dan de helft van de nodige energie over te nemen.
Met een zonneboiler-zwembadinstallatie kan je je energieverbruik verminderen op drie manieren.
1 De zonnecollectoren verwarmen enkel het zwembad
De energie van de zon wordt opgevangen in een vorstbestendige vloeistof in de collectoren, via geïsoleerde leidingen naar een warmtewisselaar gepompt, en vervolgens rechtstreeks afgegeven aan het zwembadwater.
2 De zonnecollectoren verwarmen het zwembad én je sanitaire water
Door aan de zonneboiler-zwembadinstallatie een sanitaire boiler te koppelen, kan de restwarmte uit de zonne-installatie worden gebruikt om te besparen op de opwarming van het sanitair water.
3 De zonnecollectoren verwarmen het zwembad en de sanitaire boiler én ondersteunen de woningverwarming.
Door aan de zonne-installatie een combi-buffervat te koppelen, kan de restwarmte uit de zonne-installatie worden benut om te besparen op zowel het sanitaire verbruik als op een deel op de woningverwarming. Zeker bij een verwarmingssysteem op lage temperatuur, zoals vloerverwarming of overgedimensioneerde radiatoren, is dit de ultieme vorm van thermische zonne-energie met maximale besparing. In perioden dat de zonnecollectoren niet voldoende energie kunnen leveren, springt het combi-buffervat bij om het cv- of sanitair water op te warmen.
Meer info over zonneboilers of op zoek naar een zonneboilerverdeler of -installateur. Surf naar www.InfoZonneBoiler.be, het online infoplatform van de Belgische zonneboilerassociatie Belsolar.