Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
De trend wordt kleiner
Jan van Loon, Directeur Eva Optic

De trend wordt kleiner

De energie- en gascrisis heeft een enorme impact op onze branche. Ik zie – onder invloed van de boze buitenwereld – in de particuliere markt een verschuiving ontstaan van grote naar kleinere baden, met toegevoegde functies. Een kleiner bad scheelt natuurlijk water en dus filtering en dergelijke, maar je moet ook minder water verwarmen, wat met de huidige energieprijzen zeer gewenst is. 

Toch hoeft een kleiner bad, met de huidige stand der techniek, niet te betekenen dat je daaraan minder zwemplezier beleeft. Want met onze EVAstream zwemmachine verandert ieder bad – hoe klein ook – in een wedstrijdbad. Met onze zwemmachine voeg je eenvoudig en tegen geringe kosten een volledig nieuwe ervaring aan je zwembad toe. 

Daar waar veel andere zwemmachines vaak een pomp-aangedreven jetstream zijn, wordt de EVAstream turbine-aangedreven. Dat maakt dat het water op een natuurlijke manier in beweging wordt gezet, en dat zwemt veel rustiger en aangenamer, met minder golfslag. Terwijl de kracht een stuk hoger kan zijn. Iedere EVAstream kent een aantal voorgeprogrammeerde trainingen. Die trainingen bestaan uit interval-, sprint- en duurelementen, en lopen op in duur en intensiteit, maar zijn per persoon in te stellen. Bovendien kent de EVAstream een unieke koppeling met EVA’s RGBW led-onderwaterverlichting. Dat maakt het mogelijk dat steeds meer mensen op een relatief gemakkelijke manier zo dicht
mogelijk in de buurt kunnen komen van het ouderwetse baantjes trekken, maar dan in hun eigen, veel kleinere en dus goedkopere zwembad.

Daar waar er tijdens corona nog flink is geïnvesteerd in vooral particuliere zwembaden, hoor ik steeds meer geluiden dat gemeentelijke baden het moeilijk hebben of gaan krijgen. De gasrekening om die baden te kunnen verwarmen wordt onbetaalbaar, met de huidige prijzen. En ondanks het feit dat wij als EVA Optic een flink steentje kunnen bijdragen in het terugdringen van kosten voor elektriciteit, besef ik maar al te goed dat dit voor heel veel zwembaden slechts een druppel op een ondertussen gloeiend hete plaat is. 

Toch denk ik dat we voor veel openbare baden hulp kunnen bieden. Ik denk dan aan onze nieuwe lijn van zogenoemde asymmetrische verlichting. Daarmee kun je een zwembad verlichten zonder dat er verlichting boven het water nodig is terwijl je toch hetzelfde lichtniveau op het water kunt realiseren. In plaats van armaturen boven het zwembad, hang je deze nu in een carrévorm boven de perrons. Het licht schijnt echter niet meer symmetrisch naar links en rechts, maar nog maar naar één kant. En wanneer je geen armaturen meer boven het water hoeft op te hangen, scheelt dat natuurlijk flink in de kosten voor service en onderhoud.

Jan van Loon 
Directeur Eva Optic

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details