Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
De geschikte verlichting voor zwembaden
Het zwembad van Eindhoven met sfeervolle ledverlichting.

De geschikte verlichting voor zwembaden

Er zijn maar weinig omgevingen waar meer van een verlichtingssysteem geëist wordt dan in een zwembad. Toch wordt de invloed van warmte, vocht en chloor op verlichting nog vaak onderschat. Het zijn belangrijke risicofactoren, die de levensduur en de kwaliteit van de producten aantasten. EVA Optic ontwikkelt al jaren verlichting die goed gedijt in zwembadomgevingen.

EVA Optic is verlichtingsspecialist voor zwembaden. Het bedrijf staat voor innovatie en ontwikkelt vernieuwende producten vanuit het perspectief van de eindklant. Door zijn jarenlange ervaring weet het team als geen ander welke factoren het verlichtingssysteem van een zwembad beïnvloeden en waarmee je als zwembadbouwer rekening moet houden.

De pick-and-place-afdeling van EVA Optic garandeert kwaliteit.

Verschillende risicofactoren

Een zwembad is een warme omgeving, waarin een luchttemperatuur van 32 graden Celsius op vloerniveau heel normaal is. Warmte stijgt, waardoor de warmteontwikkeling boven in de zwemzaal flink toeneemt. Zo is die op zes meter hoogte vele malen hoger, tot wel 45 graden Celsius. Verlichtingsarmaturen moeten deze extreme temperaturen – naast de warmte die ze zelf opwekken – dag in, dag uit, jaar in, jaar uit verdragen. Lichtbronnen, ook led, worden zo voortdurend zwaar belast. Hierdoor neemt de levensduur exponentieel af, of begeven lampen het voortijdig.

Ook vocht is een serieuze uitdaging voor zwembadverlichting. De luchtvochtigheid bedraagt al snel 55 procent, maar kan in de praktijk oplopen tot meer dan 70 procent. Dat is funest voor elektronische componenten zoals printplaten, leds, drivers, voedingen en dimmers. Naast storingen en uitval is er in een warme en vochtige omgeving ook een risico op corrosievorming.

Een laatste belangrijke risicofactor voor zwembadverlichting is de aanwezigheid en invloed van chloor. Onderwaterverlichting lijkt hier het meest vatbaar voor. Toch is het juist de verlichting boven het bad die het grootste risico loopt. De combinatie van warmte, vocht en chloor resulteert namelijk in de ontwikkeling van een agressieve chloorhoudende vochtlaag (chloride-ionen). Die tast niet alleen de armaturen aan, maar ook de bevestigingsmaterialen en de componenten, zoals leds, printplaten, voedingen, drivers en meer.

Slimme armaturen regelen de eigen temperatuur.

Gespecialiseerde zwembadverlichting

Met al die factoren in het achterhoofd ontwikkelt verlichtingsspecialist EVA Optic hoogwaardige ledverlichting. Al meer dan veertien jaar houdt het bedrijf uit Nederland zich niet aan de geijkte paden, maar verdiept het team zich in de nieuwste technieken en zoekt het de grenzen op. Zo ontwikkelde het in 2008 zijn eerste onderwaterlamp. Niet met de toen gangbare halogeenverlichting, maar met vernieuwende ledtechnologie, omdat het bedrijf geloofde in de unieke eigenschappen en mogelijkheden van die technologie. Een filosofie waar EVA Optic vandaag nog steeds achter staat.

De productontwikkelaars van EVA Optic weten welke materialen geschikt zijn voor een zwembadklimaat. Doordat ze altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen, regels en voorschriften, maar vooral omdat ze alle materialen voortdurend en grondig testen. Van leds, drivers en afscherming tot kabels en bevestigingsmaterialen. Het resultaat? Een assortiment met onder andere lijnverlichting, spotlights en onderwaterverlichting dat optimaal functioneert in de veeleisende zwembadomgeving.

Om de armaturen en leds bestand te maken tegen de hoge zwembadtemperaturen ontwikkelde EVA Optic het Auto Temperature System (ATS). Een unieke en slimme technologie, waarmee een armatuur haar eigen temperatuur reguleert. Wanneer het te warm wordt, dimt de verlichting automatisch. De leds in de armaturen worden door het terugdimmen beschermd, voor een optimale levensduur.

Volledige inhouse productie van ledprintplaten en elektronische componenten bij EVA Optic.

Vochtbestendig, veilig en gecertificeerd

Alle EVA Optic producten worden in eigen huis bedacht, ontwikkeld en geproduceerd. Het team streeft naar volledige controle op ieder onderdeel van het productieproces. Zo heeft het bedrijf een eigen pick-and-place-afdeling, waar de ledprintplaten en elektronische componenten geproduceerd worden. Om de allerbeste kwaliteit te garanderen worden die in het röntgenapparaat tot op componentniveau gecontroleerd.

Door continue research en ontwikkeling staat de onderwaterverlichting van EVA Optic al jaren internationaal bekend als kwalitatief hoogwaardig en zeer betrouwbaar. Alle onderwaterlampen voldoen aantoonbaar aan de internationale veiligheidsnorm voor onderwaterverlichting. De bovenwaterverlichting voldoet onder andere aan de NEN-richtlijn NPR 9200:2015.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details