Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Dakkappen geven zwembad en ijshal De Vliet meer lucht
De nieuwbouw van zwembad en ijshal De Vliet is volledig ‘van het gas af’.

Dakkappen geven zwembad en ijshal De Vliet meer lucht

Schaatsliefhebbers uit binnen- en buitenland kunnen sinds oktober hun hart ophalen op het ijs van IJshal De Vliet in Leiden. De spiksplinternieuwe hal biedt ruimte aan een 250-meterijsbaan, een 30×60 meter ijsvloer en een 45×20 meter krabbelbaan voor langebaanschaatsen, ijshockey, shorttrack en kunstschaatsen, en is onder één dak gerealiseerd met een nieuw binnenzwembad voor topsport waterpolo en kortebaan zwemwedstrijden. 

De nieuwbouw vervangt de oude schaatshal aan de Vondellaan en het Vijf Meibad in Leiden, en is volledig ‘van het gas af’. Het dak ligt vol zonnepanelen, die voldoende energie opwekken om de ijsbaan te koelen. Met de warmte die hierbij vrijkomt, kan bovendien het zwembad energetisch worden verwarmd. Om de relatieve vochtigheid en temperaturen binnen de juiste, kritische bandbreedtes te houden, zijn zowel de ijsbaan als het zwembad voorzien van een uitgekiend binnenklimaatsysteem. Smitsair Luchttechniek produceerde en leverde de dakkappen en buitenluchtroosters hiervoor. 

Vroegtijdig betrokken

De nieuwbouw van Zwembad en IJshal De Vliet is gerealiseerd door De Vries en Verburg. BRI Klimaattechniek BV stond in voor alle
klimaatinstallaties. “Wij werden al in 2020 door de installateur benaderd, om aan de hand van de bestekeisen een aanbieding voor de dakkappen en buitenluchtroosters te maken”, vertelt Annemarie Hoogenboom, verkoopmedewerker bij Smitsair Luchttechniek.
“Op basis van de capaciteit van de luchtbehandelingskasten hebben wij het benodigde grondoppervlak en de overige dimensionering van de dakkappen bepaald. Vervolgens hebben we een offerte gemaakt, op basis waarvan we in augustus 2022 de productie en levering van in totaal zes dakkappen gegund kregen.” 

Verzonken DK2 dakkap.

Stijlvol verzonken in het dakoppervlak 

“Voor de krabbelbaan, algemene entree, het zwembad en de kleedruimtes hebben wij verzonken DK2 dakkappen geadviseerd en geleverd, die sec in de aanzuig van verse buitenlucht voorzien”, vertelt Hoogenboom. “In plaats van het standaard gaas, zijn deze dakkappen uitgevoerd met een looprooster. De dakkappen zijn middels aansluitstukken en een luchtkanalensysteem gekoppeld aan de luchtbehandelingskasten van Zwembad en IJshal De Vliet, hebben een opbouwhoogte van circa 200 mm, en liggen verzonken in het dakvlak, waardoor zij vanaf de begane grond niet zichtbaar zijn. Hierdoor blijft de mooie esthetiek van het gebouw behouden.” 

Voor de 250-meterijsbaan is gekozen voor een gecombineerde aanzuig- en uitblaas-dakkap (DK2/3). “In plaats van een verzonken uitvoering, is deze dakkap verder op het dakvlak gepositioneerd. Hierdoor is ook deze dakkap niet zichtbaar.“ 

Mooi geïntegreerd in de gevel

In navolging van de dakkappen heeft Smitsair Luchttechniek ook de levering van een aantal buitenluchtroosters gegund gekregen. “In de zijgevel van De Vliet zijn onze BA-70 aluminium buitenluchtroosters geïnstalleerd, die voornamelijk voor de uitblaas zorgen”, besluit Hoogenboom. “De buitenluchtroosters zijn op verschillende gevelposities gemonteerd, waarbij diverse kleuren voor een mooie integratie in de gevel zorgen.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details