Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Breng sfeer met slim licht

Breng sfeer met slim licht

Luie middagen in de zon, een gezellige barbecue of – durven we dromen? – een spetterend feestje. De meest eenvoudige manier om het zwembad op zulke momenten te doen stralen, is door de juiste verlichting.

“Door een kleine aanpassing in de verlichting creëer je meteen een heel andere sfeer”, steekt Marc Lamberts van wal. “Dat doet de consument dromen.” Lamberts is oprichter en zaakvoerder van Belgisch fabrikant Duratech en ontwikkelt sinds 2002 led-oplossingen voor zwembaden. Zijn ervaring in de sector gaat echter veel verder terug. “Als kind al vergezelde ik mijn vader, die zwembadbouwer was, op de werf. Zo rolde ik zelf in het bedrijf en in de loop der jaren liep ik mee met alle ploegen. Ik deed dus ervaring op in alle aspecten van de zwembadbouw, inclusief de verkoop.” Die ervaring tekent vandaag de productie van Duratech, waarbij duurzaamheid, veelzijdigheid en installatiegemak vooropstaan.

Het Vision Pro gamma werd ontwikkeld met oog op de hoogst mogelijke lichtoutput.

Een veelheid aan sferen

Onder de noemer DuraVision biedt Duratech een uitgebreid gamma aan verlichtingsoplossingen voor zwembaden. Klassieke witte leds vormen nog steeds de basis, maar RGB-leds zijn duidelijk aan een opmars bezig. “Vooral dynamische verlichting, waarbij de lampen automatisch van kleur veranderen, geeft een bijzondere meerwaarde aan het zwembad. Dat kunnen consumenten wel smaken.” Duratech heeft  hiervoor oplossingen met of zonder PLC, en met de eenvoudige en draagbare DuraLink Touch kan alles zelfs van overal in en rond het huis aangestuurd worden. Ook in de evolutie richting kleinere lampen neemt Duratech graag voorsprong.

Naast de klassieke lampen van 170 millimeter omvatten de Spectra, Adagio en Vision Pro gamma’s ook diverse oplossingen met diameter 100 of zelfs 50 millimeter. “Dat betekent evenwel niet dat men moet inboeten aan lichthoeveelheid”, verzekert Lamberts. “Een Vision Pro kleurenlamp van 100 millimeter heeft bijvoorbeeld een lichtoutput van 4.875 lumen; bij een klassieke witte led is dat nog eens twee keer zoveel. Prestaties die we dankzij onze eigen testinstallaties volledig kunnen staven.” 

Met de draagbare DuraLink Touch wordt alles vanop afstand aangestuurd.

Doordachte ontwikkeling

De sterke prestaties van de DuraVision ledverlichting zijn te danken aan jarenlange ervaring en een doordachte productont­wikkeling. “Sinds 2002 zijn de leds natuurlijk enorm geëvolueerd, maar bij zwembad­verlichting vormen warmtehuishouding en water- of waterdampdichtheid toch nog bijzondere uitdagingen. Daarom besteden wij enorm veel aandacht aan de materialen die we gebruiken en zijn al onze lampen volledig gevuld met polymeren. Daarmee kunnen we de waterdichtheid garanderen.”

Dat zo’n betrouwbaarheid ook voor de plaatser van belang is, weet Lamberts uit ervaring. “We doen er alles aan om de nood aan onderhoud of vervanging tot een minimum te beperken en de installatie zelf zo vlot mogelijk te doen verlopen. Daarom werken we met universele inbouwpotten en kunnen alle lampen op dezelfde kabel gemonteerd worden. Een lamp vervangen kan bovendien zonder gereedschappen.”

Meer dan verlichting alleen

Als fabrikant zet Duratech zijn ervaring en ambities echter niet alleen ten dienste van een optimale zwembadverlichting. Steeds meer richt het bedrijf zich op de volledige ervaring. Onder de noemer DuraHeat ontwikkelt het bijvoorbeeld ook een brede waaier aan warmtepompen, en met DuraLink bouwt het momenteel een nieuw productgamma voor automatisering uit. “Uiteindelijk moet het zwembad met onze producten volledig autonoom kunnen fungeren”, vat Lamberts de ambitie samen. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details