Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Beweegbare zwembadbodem in natuursteen

Beweegbare zwembadbodem in natuursteen

Wat oorspronkelijk begon als een kleine verbouwing, groeide uit tot een grondige renovatie. En dat in amper drie maanden tijd. Ook de buitenomgeving onderging een heuse transformatie. Waren het terras en het zwembad aanvankelijk nog afgewerkt met keramische tegels, ze werden al snel vervangen door natuursteen. Zo gaf architect Jurgen Weyne naast het interieur ook de buitenomgeving van de landelijke villa een nieuw elan.

De Italiaanse travertin Pietra Bicci maakt van het zwembad een echte blikvanger.

Slijtvast en chloorbestendig

Rond de villa in Sint-Martens-Latem is het zwembad de echte blikvanger. Met zijn beweegbare bodem is het een technisch hoogstandje. 

“De keramische betegeling die oorspronkelijk voorzien was, voldeed zeker aan onze wensen qua uitstraling. Maar in een zwembadomgeving werden die tegels snel vuil en gevaarlijk glad. Om het veiliger te maken gingen we op zoek naar een alternatief, met een gelijkende uitstraling”, vertelt de bouwheer.

Die zoektocht leidde naar de Pietra Bicci, een Italiaanse travertin met een subtiele kleurvariatie. De stenen werden geleverd door natuursteenspecialist Brachot-Hermant en behandeld tegen chloor. De zwembadbodem staat namelijk soms enkele weken onder water, om vervolgens opnieuw boven te komen. Zonder verkleuring of broosheid van de stenen.

De tegels leenden zich prima voor de precieze verstekken.

Zwembad bepaalt techniek

Na uitbraak van de bestaande vloer werd de ondergrond voorzien van hellingschape. Dewan bvba plaatste de nieuwe vloer op het terras en in het zwembad. “De keramische tegels aan de wanden van het zwembad konden we laten staan. Daar zorgde de gladheid niet voor problemen. Op de bodem en aan de buitenranden plaatsten we de Pietra Bicci ter vervanging”, legt de plaatser uit. “Ze werden verlijmd met Eurocol 720, die uitermate geschikt is voor buitengebruik.”

Het waren de bestaande tegels in het zwembad die de plaatsing van de nieuwe stuurden. Hun dikte – drie centimeter – bepaalde namelijk het niveau van het nieuwe terras. De tegels op het zwembadrooster zelf werden aangedikt van 2 naar 4 centimeter, met een composietplaat om de voorziene tegeldragers voldoende ondersteuning te kunnen laten geven. De originele tegels waren met 90 bij 90 centimeter immers een stuk groter dan de Pietra Bicci-tegels van 60 bij 90. Dewan vult aan: “Het was een fijne eerste ervaring met deze steen. We verzaagden de tegels droog op de werf. Ook voor de precieze verstekken rond het zwembad verliep dat probleemloos.”

De zwembadbodem staat soms enkele weken onder water, om vervolgens opnieuw boven te komen. Zonder verkleuring of broosheid van de stenen.

Inspiratie voor buitenverblijf

Dat de bouwheer tevreden is over het resultaat met de Pietra Bicci, blijkt uit het recentste bouwproject. Momenteel laat het gezin een buitenverblijf optrekken in Malaga. Met dezelfde natuurstenen vloeren, zowel binnen als buiten. “Deze travertin heeft zijn kwaliteiten bewezen, zowel op vlak van esthetiek, duurzaamheid als gebruiksgemak”, besluit de enthousiaste bouwheer. “De keuze was dan ook snel gemaakt.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details