Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Nieuws

Beweegbare zwembadbodem in natuursteen

Een landelijke villa in Sint-Martens-Latem dankt een deel van haar klasse aan het travertin rond de woning. Niet enkel het terras, maar ook het zwembad zijn betegeld met de Italiaanse karaktersteen. Dat de vloer van dat zwembad op en neer kan, maakt van dit project met Pietra Bicci een huzarenstukje.

FEBENAT – BELTRAMI – Sint Martens Latem – 2019 – fotografi_0004 kopiëren

Tekst | Febenat / Copywrite Bliksem Schrijfbureau

Beeld | Valerie Clarysse van Buro H+C / Febenat

4 mei 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Wat oorspronkelijk begon als een kleine verbouwing, groeide uit tot een grondige renovatie. En dat in amper drie maanden tijd. Ook de buitenomgeving onderging een heuse transformatie. Waren het terras en het zwembad aanvankelijk nog afgewerkt met keramische tegels, ze werden al snel vervangen door natuursteen. Zo gaf architect Jurgen Weyne naast het interieur ook de buitenomgeving van de landelijke villa een nieuw elan.

De Italiaanse travertin Pietra Bicci maakt van het zwembad een echte blikvanger.

Slijtvast en chloorbestendig

Rond de villa in Sint-Martens-Latem is het zwembad de echte blikvanger. Met zijn beweegbare bodem is het een technisch hoogstandje. 

“De keramische betegeling die oorspronkelijk voorzien was, voldeed zeker aan onze wensen qua uitstraling. Maar in een zwembadomgeving werden die tegels snel vuil en gevaarlijk glad. Om het veiliger te maken gingen we op zoek naar een alternatief, met een gelijkende uitstraling”, vertelt de bouwheer.

Die zoektocht leidde naar de Pietra Bicci, een Italiaanse travertin met een subtiele kleurvariatie. De stenen werden geleverd door natuursteenspecialist Brachot-Hermant en behandeld tegen chloor. De zwembadbodem staat namelijk soms enkele weken onder water, om vervolgens opnieuw boven te komen. Zonder verkleuring of broosheid van de stenen.

De tegels leenden zich prima voor de precieze verstekken.

Zwembad bepaalt techniek

Na uitbraak van de bestaande vloer werd de ondergrond voorzien van hellingschape. Dewan bvba plaatste de nieuwe vloer op het terras en in het zwembad. “De keramische tegels aan de wanden van het zwembad konden we laten staan. Daar zorgde de gladheid niet voor problemen. Op de bodem en aan de buitenranden plaatsten we de Pietra Bicci ter vervanging”, legt de plaatser uit. “Ze werden verlijmd met Eurocol 720, die uitermate geschikt is voor buitengebruik.”

Het waren de bestaande tegels in het zwembad die de plaatsing van de nieuwe stuurden. Hun dikte – drie centimeter – bepaalde namelijk het niveau van het nieuwe terras. De tegels op het zwembadrooster zelf werden aangedikt van 2 naar 4 centimeter, met een composietplaat om de voorziene tegeldragers voldoende ondersteuning te kunnen laten geven. De originele tegels waren met 90 bij 90 centimeter immers een stuk groter dan de Pietra Bicci-tegels van 60 bij 90. Dewan vult aan: “Het was een fijne eerste ervaring met deze steen. We verzaagden de tegels droog op de werf. Ook voor de precieze verstekken rond het zwembad verliep dat probleemloos.”

De zwembadbodem staat soms enkele weken onder water, om vervolgens opnieuw boven te komen. Zonder verkleuring of broosheid van de stenen.

Inspiratie voor buitenverblijf

Dat de bouwheer tevreden is over het resultaat met de Pietra Bicci, blijkt uit het recentste bouwproject. Momenteel laat het gezin een buitenverblijf optrekken in Malaga. Met dezelfde natuurstenen vloeren, zowel binnen als buiten. “Deze travertin heeft zijn kwaliteiten bewezen, zowel op vlak van esthetiek, duurzaamheid als gebruiksgemak”, besluit de enthousiaste bouwheer. “De keuze was dan ook snel gemaakt.” 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details