De CO2-Prestatieladder is een certificeringssysteem dat oorspronkelijk werd gelanceerd in Nederland om bedrijven aan te moedigen hun CO2-uitstoot te verminderen en hun milieu-impact te verkleinen. Na het succes in Nederland introduceert BENOR, in samenwerking met de Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden & Ondernemen (SKAO), dit systeem nu ook in België.
BENOR, de beheerder van het conformiteitsmerk dat de kwaliteit van bouwmaterialen garandeert, neemt de implementatie van de CO2-Prestatieladder op zich. Dit betekent dat Belgische bedrijven voortaan eenvoudig kunnen bijdragen aan de Belgische klimaatdoelstellingen, met als doel tegen 2030 de uitstoot van broeikasgassen met minstens 55% te verminderen. Ook voor zwembadbouwers biedt dit nieuwe kansen.
In Nederland is de CO2-Prestatieladder al meer dan vijftien jaar een succes en heeft het geleid tot een versnelde vermindering van de CO2-uitstoot. Uit cijfers blijkt dat bedrijven die de CO2-Prestatieladder toepassen hun uitstoot twee keer sneller verminderen dan bedrijven zonder dit systeem. Voor zwembadbouwers biedt dit niet alleen de mogelijkheid om maatschappelijk verantwoord te ondernemen, maar ook financieel voordeel. “Zwembadbouwers kunnen hun energieverbruik en bijbehorende kosten terugdringen”, zegt de Belgische Federatie van Zwembad- en Wellnessprofessionals (BFZ). “Bovendien zijn er extra beloningen mogelijk voor de inspanningen die ze leveren.”
Niet elke zwembadbouwer is even ver gevorderd in het verduurzamen van zijn bedrijf, maar de CO2-Prestatieladder biedt voor elk bedrijf mogelijkheden om stappen vooruit te zetten. De ladder bestaat uit verschillende niveaus. “Hoe verder je gaat in het in kaart brengen van de uitstoot, hoe hoger je certificering op de ladder”, legt de BFZ uit. “Een onderneming op niveau 3 bekijkt alleen de uitstoot binnen het bedrijf zelf. Voor niveau 5 wordt ook gekeken naar de toeleveranciers en gebruikte materialen. Afhankelijk van het niveau wordt in Nederland een gunningsvoordeel toegekend. Dit biedt ook in België kansen voor bedrijven die investeren in duurzaamheid.”
Als centraal aanspreekpunt zullen BENOR en haar partners bedrijven en overheden begeleiden door het certificeringsproces, praktisch advies geven en deskundige ondersteuning bieden om hun milieubeleid te verbeteren. “Deze samenwerking tussen BENOR en SKAO is een belangrijke stap in het bevorderen van duurzaam ondernemen in België”, zegt Patrice Dresse, secretaris-generaal van BENOR. “We zijn er klaar voor om Belgische ondernemingen te helpen hun ecologische voetafdruk te verkleinen en bij te dragen aan een groenere, duurzamere economie.”
De CO2-Prestatieladder biedt bedrijven, waaronder zwembadbouwers, een internationaal erkend instrument om hun CO2-impact te beoordelen en te verminderen. Daarnaast geven veel aanbestedende overheden aan dat zij in toekomstige opdrachten steeds meer rekening willen houden met duurzame en klimaatvriendelijke initiatieven, wat kan leiden tot prijsvoordelen. “Zo bouwen we samen aan een duurzame toekomst voor de zwembadbouw”, besluit de federatie.
Neem dan rechtstreeks contact op met Belgische Federatie van Zwembad- en Wellnessprofessionals.
Contact opnemen