Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
België krijgt er dit jaar zo’n 5.000 zwembaden bij

België krijgt er dit jaar zo’n 5.000 zwembaden bij

Dit jaar worden er in België zo’n 5.000 privézwembaden aangelegd. Dat is een verdubbeling in vergelijking met 2015. Zelfs de agenda voor 2022 loopt al aardig vol. Ook steeg het aantal renovaties van zwembaden in 2020 ten opzichte van 2019.  

Sinds het begin van de coronacrisis willen steeds meer mensen een zwembad. Dat is niet enkel te danken aan het mooie weer van vorig jaar, maar ook aan het feit dat mensen hun reisplannen moesten opbergen en noodgedwongen voor een staycation en weekendjes in eigen omgeving kozen. Zo zullen dit jaar rond de 5.000 zwembaden geplaatst worden, een sterke stijging sinds 2015. Meer nog: in slechts een paar jaar is het aantal verdubbeld. Daarnaast werden in 2020 meer zwembaden gerenoveerd dan in 2019. 

Die stijgende vraag naar zwembaden brengt ook een aantal gevolgen met zich mee.  Zo duurt het langer om een zwembad te installeren. Vroeger moest een klant ongeveer drie maanden geduld oefenen tot zijn zwembad aangelegd was, nu duurt dat zo’n zes maanden. Daardoor zijn er ook wachtlijsten om een zwembad te installeren: zwembaden die vorig jaar aangevraagd werden, kunnen pas dit jaar gebouwd worden. De stijgende vraag duwt ook de kostprijs de hoogte in. Een buitenzwembad kost gemiddeld tussen de 50.000 en 65.000 euro.

Zwembadbouwers realiseren projecten in elke stijl, op maat van de klant.

Kwalitatief bouwen 

Een zwembad is dus meer en meer gegeerd. En terecht, want een zwembad creëert meerwaarde voor een eigendom.

Tenminste, als het goed onderhouden is. Een belangrijke taak voor de zwembadbouwers, die ook na de verkoop en de plaatsing het eerste aanspreekpunt blijven. Controle is hierbij heel belangrijk, zowel voor als na de installatie van het zwembad. Zwembadbouwers die lid zijn van de Groepering van Algemene Aannemers van Zwembadbouwers bieden in elk geval garantie op controle en onderhoud. Om lid te kunnen worden, moet je als zwembadbouwer aan enkele eisen voldoen. Enkel zo kan de federatie garanties stellen tegenover consumenten. Hoeveel medewerkers heb je? En hoeveel eigen kapitaal steekt in het bedrijf? Die vragen gebruikt de federatie tijdens haar selectieprocedure. 

Het gemiddelde zwembad kost tussen 50.000 en 65.000 euro.

Vandaag zijn er 89 zwembadbouwers aangesloten. Zij zetten een kwalitatieve plaatsing en vooral ook een goede service na verkoop centraal. Bij elk zwembad bieden ze een onderhoudscontract aan. Dat is de beste garantie om een zwembad in topconditie te houden, doorheen de seizoenen en voor vele jaren. Leden van de Groepering van Algemene Aannemers van Zwembadbouwers garanderen dus kwalitatieve zwembaden met een lange levensduur.

Zwembadtypes 

Voor welk type zwembad kiezen Belgen nu het vaakst? Met zo’n 60 procent van alle zwembaden staan kuipen aan de kop. Minder populair zijn betonnen zwembaden, die ongeveer een derde van alle zwembaden representeren. Wat de grootte betreft, zijn zwembaden van 10 bij 4 meter het populairst, al wordt een grootte van 9 bij 4 meter ook veel gekozen. Om het zwembad te onderhouden, kiest men het vaakst voor chloor als behandeling. Binnen je eigen klantenbestand kunnen deze verhoudingen uiteraard anders liggen. 

In 2021 zullen zo’n 5.000 zwembaden geplaatst worden.

Campagnes

Recent zette de Groepering van Algemene Aannemers van Zwembadbouwers zich in voor twee campagnes. Met de campagne zorgelooszwemmen.be gaf Zwembadbouwers twee belangrijke aanbevelingen om veilig te baden: leer zwemmen en zwem nooit alleen. Een andere campagne, in samenwerking met AquaWal en AquaFlanders, gaf tips om een zwembad duurzaam te gebruiken. Om watertekort te vermijden, vul je een zwembad niet in één dag, niet in een periode van droogte en niet overdag. Door hun campagnes tonen ze dat ze zich niet enkel inzetten voor zwembadbouwers, maar ook dat ze een gezonde en veilige zwemomgeving voor iedereen belangrijk vinden. 

Zwembaden met een kuip zijn het populairst.

Zwembadbouwers en BSPA slaan handen in elkaar
De Groepering van Algemene Aannemers van Zwembadbouwers en de Belgian Swimming Pool Association (BSPA) bundelen sinds 14 juni hun krachten. Ze vormen een nieuwe federatie van zwembadprofessionals en welzijn. Hierbij dekken ze drie sectoren: zwembad, zwemvijver en wellness. Met de fusie hameren ze ook voor de sector van zwemvijvers en wellness op het doorvoeren van controles, om zo een langere levensduur te verzekeren. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details