Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Automatisering: slimme dosering 
Zwembadafdekkingen kunnen perfect vanop afstand bediend worden, en zelfs interageren met andere systemen.

Automatisering: slimme dosering 

Met een druk op de knop, een eenvoudig gesproken commando of zelfs helemaal automatisch…: terwijl de mogelijkheden van toestellen en systemen uitbreiden, wordt de bediening alsmaar eenvoudiger. De zwembadtechniek blijft in dat opzicht niet achter, al staat ‘technisch haalbaar’ niet per definitie gelijk aan ‘opportuun’. Joeri Dils van Technics & Applications licht enkele aandachtspunten bij de automatisering van zwembadafdekkingen toe.

Net als bij pompen, filters en waterbehandelingssystemen, hebben digitalisering en automatisering de voorbije jaren hun stempel gezet op de ontwikkeling van zwembadafdekkingen. Technisch zijn de mogelijkheden inmiddels legio. “Je kan een afdekking niet alleen vanop afstand openen en sluiten, maar bijvoorbeeld ook de actuele toestand raadplegen of de koppeling maken met andere zwembad- of zelfs domoticasystemen”, aldus Dils. “Denk aan het automatisch uitschakelen van de zwembadverlichting wanneer de afdekking gesloten wordt, of aan het verhogen van de snelheid van de circulatiepomp wanneer ze geopend wordt. Bij een overloopzwembad kan je zelfs tijdelijk een alternatief circulatiesysteem instellen, opdat het energieverbruik in gesloten toestand beperkt wordt.”

Verwachtingspatroon van de klant

Dat ongeveer alles kan, betekent evenwel niet dat elke klant er effectief nood aan heeft. “Hoe uitgebreider de mogelijk­heden, hoe belangrijker om het verwachtingspatroon van de klant goed in kaart te brengen”, benadrukt Dils. “Er zijn best nog veel particulieren die de zaken graag op de traditionele, zeg maar analoge manier regelen. Zij hebben misschien graag een afstandsbediening of app om de zwembadafdekking te bedienen, maar hebben geen nood aan een verregaande auto­matisering. Integendeel, het zou de zaken voor hen onnodig complex maken en het gebruiksgemak bijgevolg tenietdoen. Anderen zijn dan weer op zoek naar de meest efficiënte installatie, waarin alles automatisch op elkaar afgestemd wordt en het energieverbruik van de verschillende toestellen tot in de details online opgevolgd kan worden.”

Gebruiksvriendelijkheid

Noem een onderdeel van de zwembaduitrusting en je kan ervan op aan dat er een app voor bestaat. “Met de gratis CoverU app hebben ook wij een eenvoudige smartphone-applicatie voor de bediening van onze afdekkingen. Voor de gebruiker is dat een goedkope, herkenbare en dus laagdrempelige oplossing om extra bedieningsgemak te creëren. Echter, net als in zoveel andere aspecten van het leven, geldt dat overdaad schaadt. Hoe meer systemen op deze manier aangestuurd worden, hoe meer verschillende apps je nodig hebt en hoe meer je dus weer aan gebruiksgemak inboet.” Wie meerdere systemen wil automatiseren en digitaliseren, opteert dan ook beter voor een centraal systeem met één enkele bedieningsapp. “Er zijn inmiddels heel wat van dergelijke zwembadbeheersystemen op de markt en de sturing van onze zwembadafdekkingen kan middels vrij te programmeren in- en uitgangen met al deze systemen gekoppeld worden.”

De CoverU app is een eenvoudige applicatie voor de bediening van de zwembadafdekking.

Complexiteit en compatibiliteit

Tegelijk begrijpt Dils dat automatisering voor heel wat zwembadbouwers nog een vies woord is. “Het idee heerst dat je voor de installatie van dergelijke oplossingen verregaande IT-kennis nodig hebt. Dat is niet noodzakelijk waar. Om met onze app te kunnen werken, volstaat het bijvoorbeeld om een kleine WiFi-module aan de reguliere sturingskast te koppelen. Dat is één plug-and-play aansluiting. Al is de voorwaarde natuurlijk wel dat er in de technische ruimte effectief een WiFi-signaal aanwezig is.” Ook de koppeling van externe systemen zoals de zwembadafdekking op een centraal beheersysteem is niet per definitie complex. “Het is vooral belangrijk om de compatibiliteit van verschillende toestellen en merken in de gaten te houden. Wij werken bijvoorbeeld met een open, bedraad of bekabeld systeem. Met behulp van signaaldraden kan onze afdekking zo volledig potentiaalvrij op quasi alle zwembadbeheersystemen aangesloten worden, zonder dat de installateur daarvoor doorgedreven kennis van computers of communicatieprotocollen nodig heeft.”

Toekomstbestendigheid

Compatibiliteit is meteen ook een aandachtspunt voor de toekomst. “Niet elke bouwheer zal vandaag opteren voor een verregaande automatisering, maar gezien de stijgende energieprijzen en de groeiende waterproblematiek verwachten we wel dat de nood aan digitale oplossingen en inzichten de komende jaren enorm zal toenemen. Zelfs als je klant vandaag nog niet alle mogelijkheden van automatisering benut, kan het daarom goed zijn om de compatibiliteit van merken, toestellen en systemen al in het achterhoofd te houden. Zo hou je de opties open en bespaar je jezelf en je klant in de toekomst zowel kosten als kopzorgen.”

Veiligheid

Tot slot steekt één aandachtspunt voor Dils er nog bovenuit: de veiligheid. “Het is verleidelijk om de nadruk te leggen op de vele mogelijkheden en voordelen van automatisering, maar op geen enkel ogenblik mag dat de veiligheid in het gedrang brengen. Neem nu het automatisch openen of sluiten van de zwembadafdekking. Technisch is het perfect mogelijk om dat via een app vanop kantoor te regelen, of zelfs om het automatisch te laten verlopen naargelang de weersomstandigheden, bijvoorbeeld wanneer er hagel of hevige wind voorspeld is. Maar wat als er nog iemand in het zwembad aanwezig is op het moment dat de afdekking sluit, of als er in de tuin kinderen lopen die het openen van de afdekking als een uitnodiging beschouwen?” 

“Om die reden blijven we uitdrukkelijk bij het standpunt dat je zicht moet hebben op het zwembad om de afdekking te kunnen bedienen. Een automatische regeling op basis van weersvoorspellingen voorzien we niet, en onze app is uitgerust met een dubbele barrière: niet alleen moet je inloggen om de afdekking te bedienen, maar je moet ook bevestigen dat je zicht hebt op het zwembad. Ook zwembadbouwers moeten dergelijke risico’s trouwens bij hun klanten aankaarten, opdat die zich ervan bewust zijn en bijgevolg hun eigen verantwoordelijkheid kunnen nemen.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details