Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Automatische rolafdekking ook in renovatie essentieel
De AquaFloor beweegbare bodem trok op Piscine Global Europe 2022 veel aandacht.

Automatische rolafdekking ook in renovatie essentieel

Zwembaden hebben het imago water- en energievretende luxeproducten te zijn, maar met de nieuwe Europese norm EN17645 hoopt de sector daarmee komaf te maken. “Vergelijk het met de EPB-regelgeving of de classificaties op elektrische producten”, zegt Joeri Dils van Technics & Applications. “Vanaf heden krijgt ook elk zwembad zo’n label, of meer bepaald drie, om de energie-efficiëntie van het geheel te duiden. De zwembadafdekking is een van de bepalende factoren.” 

Wanneer we hem spreken, is Joeri Dils net terug uit Lyon. “Piscine Global Europe 2022 was een groot succes”, vertelt hij. “De beurs zag 20 à 30% meer professionele bezoekers dan ooit tevoren, en ook op onze standen – eentje voor de producten van T&A en Aquacover, een tweede voor die van Covrex en Walter Piscine -– was het erg druk. Onder meer onze AquaFloor beweegbare bodem trok veel aandacht, mede omdat we niet alleen het product zelf, maar ook een volledige technische doorsnede ervan toonden. Al ging de meeste interesse wel uit naar het opbouwgamma in onze automatische rolafdekkingen.”

Bij het nieuwe opbouwgamma van T&A werd veel aandacht besteed aan esthetiek.

Groeiend belang

In het verleden richtte T&A zich nochtans vooral op inbouwmodellen. “In nieuwbouw blijft dat ook de belangrijkste productgroep. Er zijn echter voldoende situaties waarin inbouw niet mogelijk is. Denk aan zwembadrenovaties, maar bijvoorbeeld ook kleine zwembaden of projecten met een beperkt budget. Voorheen werd een automatische rolafdekking daar misschien achterwege gelaten, maar onder invloed van de energiecrisis enerzijds en de introductie van de Europese norm EN17645 anderzijds zal er ook in die situaties steeds meer naar dergelijke oplossingen gegrepen worden. Wanneer we spreken over het beperken van warmteverliezen en zelfs het bijdragen aan de verwarming van het water, is een automatische rolafdekking nu eenmaal de meest performante oplossing.”

De Europese norm EN17645 kent aan elk zwembad drie labels toe, waaronder één voor de afdekking.

Europese norm

De Europese norm EN17645 werd afgelopen zomer gepubliceerd en handelt over de ‘environmental performance efficiency’ of milieuprestatie efficiëntie van particuliere buitenzwembaden. “Een zwembad is een technisch en veelzijdig product”, licht Dils toe. “In plaats van elk zwembad één globaal cijfer te geven, werd er daarom voor gekozen om drie labels toe te kennen: één voor de afdekking, een tweede voor het verwarmingsconcept, en een derde voor de hydraulische uitvoering. Enkel door een automatische rolafdekking met solarlamellen te plaatsen, kan je in die eerste categorie een A-label behalen.”

Op heden hangt er aan de norm, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de EPB-regelgeving, nog geen wettelijke verplichting vast, maar Dils verwacht dat die er in de toekomst wel zal komen. “In Duitsland gelden er dit seizoen al beperkingen voor wie zijn zwembad wel of niet mag verwarmen; in Zwitserland kan het enkel nog wanneer er zowel een warmtepomp als een afdekking gebruikt wordt. Dat soort zaken zal steeds vaker voorkomen, en uiteindelijk zullen er op basis van EN17645 wel Europese standaarden vastgelegd worden. Bovendien zullen ook de bouwheren zelf er meer aandacht aan besteden, want uiteindelijk zijn zij het die met de energiefactuur geconfronteerd worden. Zwembadbouwers doen er dus goed aan om de norm vandaag al als leidraad te gebruiken, in nieuwbouw én in renovatie.”

Onder andere via de Dealer Days onderhoudt T&A een intensief klantencontact.

Met oog voor bouwheer én installateur

Toch is het niet alleen het groeiend belang van automatische zwembadafdekking in zowel nieuwbouw als renovatie dat de interesse in het opbouwgamma van T&A verklaart; het gaat volgens Dils ook om de producten zelf. “Opbouwmodellen zijn vaak heel erg basic, terwijl wij net veel aandacht besteed hebben aan design en esthetiek. Zij het uiteraard niet ten koste van de techniek. Net als bij onze inbouwmodellen gaat het om performante afdekkingen die eenvoudig door de zwembadbouwer geïnstalleerd kunnen worden.”

Om een optimale installatie te garanderen, biedt T&A zijn dealers daarenboven de nodige, gratis opleidingen aan, bijvoorbeeld tijdens de Dealer Days eind november. “Maar net zo goed gaan wij bij de zwembadbouwer ter plaatse en organiseren we kleinschaligere contactdagen. Om het simpel te stellen: wij houden van een intensief klantencontact.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details