Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Audiovisuele installaties op maat
Verlichting om meteen de juiste toon te zetten.

Audiovisuele installaties op maat

Steeds vaker koppelen de specialisten uit Hengelo met hun specifieke kennis verschillende technische installaties aan elkaar, zodat het werk voor het zwembadpersoneel niet alleen makkelijker maar ook efficiënter wordt. 

Aangezien er in zwembaden door verschillende mensen met diverse technische systemen gewerkt moet worden, is het zaak om met name de bediening zo eenvoudig mogelijk te houden. “Als de bediening van een apparaat of systeem lastig wordt gevonden, en/of er veel handelingen voor moeten worden verricht, wordt het apparaat of systeem in de praktijk vaak verkeerd of gewoonweg niet gebruikt of toegepast”, aldus Stephan de Hont, eigenaar van IMPRO. “Voor ons is bij het ontwerp van bijvoorbeeld een geluidsinstallatie, naast het toepassen van hoogwaardige componenten die goed standhouden in een zwembadomgeving, de uiteindelijke behoefte van de gebruiker(s) leidend. Wij komen vaak dergelijke systemen in zwembaden tegen die ook in zalencentra, winkels en in de industrie worden toegepast. Touchscreens, lokale ingebouwde audioregelaars, inprikpunten en standaard luidsprekers zijn hier voorbeelden van. Deze componenten zijn veelal niet ontworpen voor gebruik in vochtige, warme omgevingen. En dan laten we versnelde degradatie door de aanwezigheid van chemicaliën nog buiten beschouwing. Standaard componenten vallen vaker uit, met als gevolg dat er een instructie of zwemles niet goed gegeven kan worden. Het is voor veel zwembadpersoneel een herkenbaar fenomeen: dan zingt de headset weer eens rond, of piept of kraakt het geluid, of  er klinkt ‘badmeester/badjuf, ik kan u niet goed verstaan!’. Bij gebruik van vrijwel alle mobiele geluidsets ontstaan er veel verschillen in geluidsvolume en kan men niet van een homogene verdeling spreken over het wateroppervlak.”  

Liever simpele en duidelijke bediening dan een duur touchscreen.

Eenvoud

Volgens De Hont blinkt een goede (vaste) geluidsinstallatie uit in bedieningseenvoud, dynamiek, spraakverstaanbaarheid en, last but not least, veiligheid. “Veel luidsprekers, maar ook verlichtingsarmaturen, zitten vol met RVS bevestigingsmaterialen die conform de NPR-9200 niet mogen worden toegepast in zwembadomgevingen. Toch tref je die in zwembaden anno 2021 nog veelvuldig aan. Wij garanderen dat alle door IMPRO gemonteerde en geleverde materialen geheel conform de NPR-9200 zijn uitgevoerd.

RVS en elektrolytisch staal worden altijd vervangen voor thermisch verzinkte / DUPLEX materialen. Dit wordt ook door certificering aangetoond. Zodat zwembaden en gemeenten bij een eventuele inspectie kunnen bewijzen dat aan de geldende normen wordt voldaan.”

Dat doet IMPRO niet alleen voor geluidssystemen, maar ook voor ophangconstructies zoals verlichtingsarmaturen, luchtbehandelingskanalen en eigenlijk alles wat als bassinruimte en alle hiermee in open verbinding staande ruimtes beschouwd wordt. De Hont: “Kortom, door met alle aspecten rekening te houden kom je tot een succesvol eindproduct. Veel installateurs doen vaak exact wat er in een bestek staat en missen veelal het overzicht en hebben niet de behoefte en de wens van de eindgebruiker voor ogen. Bij ons staan veiligheid, veelzijdigheid, duurzaamheid en bedieningsgemak voorop” 

Alles wordt gemonteerd volgens de NPR-9200 richtlijn.

Custom-made

IMPRO heeft voor een groeiend aantal zwembaden op maat gemaakte oplossingen voor geluidsinstallaties bedacht en geïnstalleerd. De Hont: “Omdat dergelijke systemen in zwembaden vaak in atmosferisch agressieve omgevingen worden gebruikt, worden hoge eisen gesteld aan de diverse componenten.” IMPRO is daarbij ook gespecialiseerd in akoestische simulatie. De Hont: “In veel zwembaden komt het gewenste geluid absoluut niet tot zijn recht. Onder andere vanwege verkeerd gepositioneerde luidsprekers of verkeerde afstemming. Dus bij uitdagende situaties gaan we het geluid eerst simuleren. Zelfs met de mogelijkheid voor klanten om vooraf te beluisteren hoe iets later in de praktijk zal gaan klinken. Vanuit verschillende posities of met verschillende soorten achtergrondgeluid.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details