Door het toerental van de ventilatoren ’s nachts terug te voeren, heeft de omgeving geen last van het geluid van de pompen.
Het nieuwe sportcomplex met twee zwembaden en een sporthal staat sinds afgelopen juni op de hoek van de Alkenlaan en de Pelikaanweg, middenin een woonwijk in het Zuid-Hollandse Capelle aan den IJssel. Juist die locatie zorgde ervoor dat het geluid van de warmtepompen een voornaam aandachtspunt werd.
“Aquapelle staat tussen verschillende flatgebouwen”, vertelt directeur Joep Peeraer van AirconAir, importeur en leverancier van Galletti-warmtepompen. “De bewoners van die gebouwen mogen ’s nachts natuurlijk geen last hebben van het geluid dat de ventilatoren in de warmtepompen produceren. Daarom hebben we in die warmtepompen gezorgd voor een zogeheten nachtverlaging, waardoor het toerental van de ventilatoren ’s nachts wordt teruggeschroefd. Zo worden deze stille warmtepompen
nog stiller, terwijl ze zorgen voor een hoog rendement.”
Het punt van het geluidsniveau was zo belangrijk, dat dit zelfs het eerste aandachtspunt was van installatiebedrijf Hellebrekers, dat AirconAir in maart 2018 vroeg voor de warmtepompen te zorgen om Aquapelle te verwarmen. “Dankzij onze samenwerking met Hellebrekers zijn we in de markt van het duurzaam verwarmen van zwembaden terechtgekomen”, geeft Peeraer aan. “Sinds het eerste grote project, een zwembad in Apeldoorn in 2016, zijn we steeds beter op elkaar ingespeeld. We werken op basis van gelijkwaardigheid met elkaar en denken allebei in oplossingen. Daarom beschouwen we elkaar als partnerbedrijven.”
Om Aquapelle volledig te verwarmen, hebben beide bedrijven in gezamenlijk overleg ervoor gekozen om in totaal vier warmtepompen toe te passen. “We hebben hiervoor gekozen, omdat Aquapelle niet alleen over twee zwembaden beschikt, maar ook over een sporthal”, legt Peeraer uit. Het gaat hierbij om een wedstrijdbad, een zogeheten doelgroepenbad en een sporthal die kan worden opgedeeld in vier sportzalen. Tussen de sporthal en de zwembaden bevindt zich een horecagelegenheid, en de warmtepompen zorgen in al die ruimten voor de verwarming. De overige twee warmtepompen die Aquapelle verwarmen, zijn water/water-warmtepompen. Eén van deze pompen is een zogeheten booster, die zorgt voor een temperatuur van 70 graden Celsius voor het douchewater en tapwater.
Om duurzaam met de warmte uit de zwembaden om te gaan, heeft AirconAir onder meer gezorgd voor een warmteterugwinningsinstallatie. Deze installatie gebruikt de verwarmde lucht die uit de zwembaden komt om andere ruimtes te verwarmen. “Dat vind ik een best bijzondere manier van een ruimte verwarmen”, geeft Peeraer aan. “Dit zie je nog bijna nergens.” Deze oplossing is volgens hem mede te danken aan Galletti. “Het is een wisselwerking. Terwijl Galletti zich richt op de ontwikkeling van nieuwe technieken, zijn wij bezig om ook de bestaande technieken anders en beter in te zetten.”
Op het dak staan niet alleen twee lucht/water-warmtepompen, maar liggen ook ruim 900 zonnepanelen. Daarnaast beschikt het nieuwe sportcomplex over zonneboilers om de elektrische installaties van de benodigde duurzame voeding te kunnen voorzien. Medio juni was de bouw klaar en nadat alles in gereedheid was gebracht, kon Aquapelle afgelopen september worden opgeleverd.