Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
​Subtropisch zwemparadijs in Haspengouwse stijl
Twee lange glijbanen, een ‘all-weather’ buitenbad, een grote zwemvijver met een aanpalende ligweide …: het Bloesembad biedt voor ieder wat wils.

​Subtropisch zwemparadijs in Haspengouwse stijl

Sint-Truiden heeft zich dit jaar meer dan ooit op de kaart gezet als ‘sportstad’. Dit is niet enkel te danken aan de gouden olympische medaille van lokale trots Nina Derwael, maar ook aan de realisatie van een groen sport- en belevingspark en het subtropische Bloesembad, dat op 1 mei de deuren opende. Zwemliefhebbers en waterratten kunnen zich naar hartenlust uitleven in dit veelzijdige zwemparadijs, dat ook uitblinkt op het vlak van esthetiek, energie-efficiëntie en technische performantie.

Zij die het liever droog houden, kunnen terecht in de sfeervolle en kindvriendelijke brasserie.

Een 25 meterbad met beweegbare bodem, een instructiebad met warmer water, leuke attracties zoals twee lange glijbanen met VR-beleving, een golfslagbad en een wildwaterbaan, een wellnesszone met sauna, hamam, warme lagunes en een zoutbad, een ‘all-weather’ buitenbad dat gedurende heel het jaar toegankelijk is, een grote zwemvijver met een aanpalende ligweide, een zomerse waterspeeltuin …: we overdrijven niet als we zeggen dat het Bloesembad voor ieder wat wils biedt. Zij die het liever droog houden, kunnen terecht in de sfeervolle en kindvriendelijke brasserie met buitenterras (het Rest-eau-café), die zowel uitzicht biedt op de zwembaden als op de rest van het sport- en belevingspark. Ook andere sportievelingen zijn hier aan het juiste adres, want het zwembad wordt geflankeerd door een multifunctionele sporthal, een danszaal, een gevechtssportzaal en een fitness.

LAGO-zwembaden staan bekend voor hun uitgebreide recreatie- en wellnessvoorzieningen. Dat is in Sint-Truiden niet anders.

Grootschalig DBFMO-project

De realisatie van het Bloesembad gebeurde volgens de DBFMO-formule. Artabel, dbv architecten en Sweco wonnen de bijbehorende ontwerpwedstrijd. “We zijn gespecialiseerd in sport- en recreatie-infrastructuur – met een bijzondere focus op zwembaden – en zijn de vaste ontwerppartner van uitbater LAGO. We vormen al jaren een geoliede tandem, wat in grootschalige DBFMO-projecten zoals dit een cruciale meerwaarde heeft”, vertelt Jan Haegeman, zaakvoerder bij Artabel. “De realisatie van een zwembadcomplex gaat gepaard met specifieke technische en functionele aandachtspunten en complexe detailleringen, dus onze ruime ervaring is zeker geen overbodige luxe. Ook aannemers Vanhout en ACH Bouw maken overigens deel uit van onze vaste equipe. Voor het ontwerp van het Bloesembad hebben we nauw samengewerkt met dbv architecten, dat zeker in esthetisch opzicht een belangrijke bijdrage leverde. Sweco zorgde dan weer voor het stedenbouw­kundige concept en de omgevingsinrichting – het ‘grotere plaatje’, zeg maar. Zo hebben we samen de puzzel gelegd en zijn we tot een uiterst aantrekkelijk geheel gekomen.”

Een 25 meterbad met beweegbare bodem kon uiteraard niet ontbreken.

Tabula rasa

Een van de voornaamste doelstellingen van het project was om het Bloesembad, de aanpalende sporthal en het omliggende sport- en belevingspark te versmelten tot één geïntegreerd recreatielandschap. Ruimtelijke en landschappelijke integratie was dan ook een belangrijke prioriteit. “We hebben goed bestudeerd hoe de site zich verhoudt ten opzicht van de rest van Sint-Truiden”, legt Jan Haegeman uit. “We hebben geopteerd voor tabula rasa. De bestaande sporthal paste niet in onze plannen en werd dus afgebroken. Zo konden we de bebouwing herpositioneren, de groene stadsrand doortrekken en een Haspengouws parklandschap met een boomgaardallure creëren, waarin de opengelegde Cicindriabeek als spil fungeert. In architecturaal opzicht hebben we gekozen voor de aanleg van groendaken, een verfijnde gevelafwerking met verticale houten latten, een beperkte bouwhoogte dankzij een opsplitsing in twee niveaus (enerzijds het bovengrondse zwembadgedeelte, anderzijds het halfverzonken sportgedeelte), … De voorgevel heeft een stedelijk karakter, inclusief een grote stalen inkomluifel die een boom symboliseert, maar hoe meer je doordringt tot de kern van de site, hoe recreatiever en groener het wordt. We hebben het ‘boomgaardgevoel’ ook proberen op te roepen in het interieur via enkele welgemikte designaccenten (bijvoorbeeld mozaïekwanden met fragmentarische afbeeldingen van planten).”

Gesmaakt totaalconcept LAGO-zwembaden staan bekend voor hun uitgebreide recreatie- en wellnessvoorzieningen. Dat is in Sint-Truiden niet anders. Zo biedt het Bloesembad plaats aan het eerste zoutbad van Limburg. “Daarvoor hebben we ons laten inspireren door de Duitse spa- en wellnesscultuur, al had dit natuurlijk wel enkele technische implicaties. Zo is het zoutbad volledig op maat gemaakt in PE, hebben we een speciale sproei-installatie voorzien waar de aanwezigen zich nadien kunnen afspoelen en is de ventilatie opgedreven om de agressieve zoutpartikels in de lucht zo snel mogelijk te verwijderen”, zegt Jan Haegeman. > Aangezien het consortium ook instaat voor de exploitatie van het Bloesembad, is er eveneens fors geïnvesteerd in technische performantie en energie-efficiëntie. “Denk onder meer aan kwalitatieve filters met een laag drukverlies, luchtgroepen met geïntegreerde warmtepompen, maximale warmte- en waterrecuperatie, een PV-installatie op het dak en een WKK die het gros van de elektriciteitsvraag dekken, een doorgedreven isolatie en luchtdichtheid (met een K-peil van 17 tot gevolg!) … Dit alles maakt van het Bloesembad een zeer mooie realisatie. We mikken niet enkel op mensen die een uurtje komen zwemmen om hun conditie te onderhouden, maar ook op vriendengroepen en gezinnen die een leuke daguitstap willen maken. We stellen met veel plezier vast dat dit totaalconcept gesmaakt wordt, dus missie geslaagd!”  

“We hebben het omgevingsgroen proberen door te trekken naar binnen via enkele welgemikte designaccenten”, zegt Jan Haegeman.

Specifieke uitdagingen

Ook aan aannemerszijde klinken er alleen maar positieve geluiden. “We zijn zeer tevreden met het resultaat en de manier waarop alles verlopen is”, benadrukt Kurt Caelen, projectleider bij ACH Bouw. “Brugge, Kortrijk, Gent, Pelt, Lier, … We hadden voor het Bloesembad al heel wat andere LAGO-zwembaden gerealiseerd en waren met andere woorden niet aan ons proefstuk toe. De samenwerking en het bouwconcept stonden dus al op punt, al wil dat natuurlijk niet zeggen dat alles zomaar van een leien dakje liep. Elk project is anders en ook de realisatie van het Bloesembad bracht specifieke uitdagingen met zich mee. Zo moesten we een gedetailleerde studie uitvoeren en doordachte voorzorgsmaatregelen treffen om het grondwater onder controle te krijgen, de bestaande visvijver dempen (inclusief het afscheppen van de aanwezige vissen), enkele PE-baden voorzien (onder meer het zoutbad en het buitenzwembad), een zwemvijver aanleggen (wat we slechts één keer eerder hadden gedaan), de markante stalen luifel koppelen aan de betonstructuur met voorgespannen kolommen en welfsels (wat een zeer nauwkeurige werkwijze vereiste) en zo meer. Bovendien werkten we een specifieke wandenopbouw uit in functie van de EPB-eisen. Achter de houten gevelbe­kleding schuilen nog sandwichpanelen van 12 centimeter dik en binnendozen die zijn opgevuld met minerale wol. Corona was aanvankelijk een fameuze streep door de rekening, maar uiteindelijk is alles prima verlopen. Het plaatje klopt, zowel bouwkundig als architecturaal!” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details