Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Zout maakt zwembaden schoon
Zoutelektrolyse: waarbij elektrolyseplaten onder invloed van elektrische spanning chloor vrijmaken uit zout.

Zout maakt zwembaden schoon

Je zwembad schoonhouden zonder harde chemicaliën? Dat kan gewoon met zoutelektrolyse, vertelt Jan Cornelissen, eigenaar van Azure.nl. Met zoutelektrolyse haalt het systeem chloor uit zout: zo desinfecteer je het zwembad en heb je geen rode ogen of jeukende huid. 

Bij Azure.nl weten ze raad met de aanleg, renovatie en het onderhoud van zwembaden. En voor zwembaden is desinfectie onmisbaar. Chloor is daarbij het meest gebruikte desinfectiemiddel. De manieren waarop mensen chloor toedienen aan het water, lopen uiteen: tabletten in een drijver, in poedervorm, vloeibaar chloor met een pompje. Of zoutelektrolyse, waarbij elektrolyseplaten onder invloed van elektrische spanning chloor vrijmaken uit zout. 

Door het gebruik van zo’n regeling zijn ook privézwembaden beter in balans.

Meten is weten

Afhankelijk van het volume van het bad, het soort bad, het budget, de temperatuur van het water, en het afdekzeil, adviseert Cornelissen verschillende types elektrolysesystemen. Hij is een groot voorstander van geregelde desinfectie: “Met het meetsysteem meten we de pH-waarde en de redox-waarde – de maat voor het actief chloorgehalte. Zijn de pH-waardes te hoog, dan wordt er meer zuur toegevoegd, en zijn de redox-waardes te laag, dan wordt er chloor toegevoegd aan het bad.” 

Door het gebruik van zo’n regeling zijn ook privézwembaden beter in balans. “Te weinig chloor is direct zichtbaar in groene aanslag, maar te veel chloor is ook niet goed. Dat tast de bekleding aan en kan een irriterende werking hebben op de slijmvliezen.” Ook chloor in andere vormen kan leiden tot allergische reacties en geïrriteerde huid of slijmvliezen. Dit komt door de hulpstoffen die nodig zijn om chloor te transporteren. 

Bij Azure.nl weten ze raad met de aanleg, renovatie en het onderhoud van zwembaden.

Makkelijk om mee te werken

Niet alleen voor de huid, maar ook voor het onderhoud brengt geregelde zoutelek­trolyse voordelen met zich mee. 

“We stellen de apparatuur in, vervolgens checkt de klant zelf de pH- en chloorwaarden, en regelt de fijnafstelling van de apparatuur. Tijdens het seizoen daalt het zoutniveau door regenwater, verdamping en het reinigen van het filter. Voor een privézwembad komt dit over het algemeen neer op: opstarten, na een week de waarden controleren en eventueel bijregelen. Daarna kijk je een keer in de drie à vier weken of alles in orde is. Halverwege het seizoen, zo rond juli/augustus, moet je nog wat zout toevoegen en dan het zwembad laten draaien tot september of zelfs oktober.” 

De klant checkt zelf de pH- en chloorwaarden, en regelt de fijnafstelling van de apparatuur.

Uitslag: kies zout

De vorm van chloor die uit zoutelek­trolyse komt is veel milder dan de vloeibare, poeder- of tabletvorm van chloor. “Zo ben ik in contact gekomen met een klant die een zwembad had. Hij kocht wat dingen bij mij, en we raakten in gesprek over zijn zoon. Die had last van uitslag op zijn huid en voelde zich niet prettig bij het zwembad, terwijl hij in het zwembad bij zijn opa en oma in Spanje nergens last van had. De man deed navraag bij zijn ouders naar de installatie. Wat bleek? Zij gebruiken zoutelektrolyse voor de desinfectie. De uitslag: kies zout. De kans dat je dan nare klachten krijgt, zoals je die hebt bij chloor in andere vormen, zijn vele malen kleiner. Mijn doel als techneut is mensen uit te leggen hoe zwembaden en water desinfecteren werkt, samen naar afwijkingen zoeken, en de waterkwaliteit verbeteren.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?