Wie een privézwembad in de tuin heeft, wil daarvan maximaal genieten. Met de gepaste zwembadverlichting kan dat genot alleen maar toenemen. Een frisse duik in het water kan dan evengoed ’s avonds na een drukke werkdag. En dat is niet het enige voordeel. Naast het feit dat verlichting ook zorgt voor een veilige omgeving, is licht bij uitstek een sfeerbrenger. Maar hoe maak je de juiste keuze?
Zwembadeigenaars getuigen dat ze veel vaker gebruikmaken van hun zwembad sinds het is verlicht. Dit omdat het water op zomerse avonden zo verleidelijk ligt te lonken, dat ze veel sneller beslissen om toch nog een baantje te trekken. En dat effect is niet enkel van toepassing op de waterratten van het gezin, maar evengoed op oudere of minder mobiele mensen. Wanneer trappen en eventuele hoogteverschillen in of rond het water goed zichtbaar zijn, voelt iedereen zich comfortabeler om ook na zonsondergang nog een plonsje te wagen.
In het beste geval is de zwembadverlichting meteen bij de bouw van het zwembad voorzien. De lampen sluiten dan naadloos en waterdicht aan op de wand. Ook als dit niet het geval zou zijn, bestaan er heel wat mogelijkheden.
Achteraf lampen inbouwen kan, maar is een complexe onderneming en wordt meestal afgeraden. Opbouw-ledspots zijn een betere optie. Ze werken zonder bekabeling en kunnen geïnstalleerd worden zonder risico op lekkages. Voor opzetbaden zijn er ook opbouwlampen die met een magneetsysteem aan de wand worden bevestigd.
Toch is werken met onderwaterschijnwerpers niet noodzakelijk. Een nieuwe trend zijn drijvende zwembadlampen. Die bestaan in veel varianten: van eenvoudige witte die het water functioneel oplichten bij een nachtelijke duik, tot eyecatchers in ludieke vormen en kleuren. Een klassieker is de XL badeend die bij iedereen vanzelf een glimlach op het gezicht tovert.
Maar het kan ook serener. Met lichtgevende lotusbloemen bijvoorbeeld, die oplichten in verschillende kleuren, met als resultaat een magische en sprookjesachtige sfeer. Heel trendy zijn ook de bolvormige lampen, die fungeren als artistieke lichtaccenten in de tuin.
Verlichting kan ook een meerwaarde zijn op of rond het zwembad. Vaak wordt gewerkt met grondspots die onrechtstreeks licht geven. Een interessante keuze is ze meteen in te werken in plantenbakken of in tegels op het terras. Als het zwembad of het terras wat hoger liggen, dan is het heel stijlvol om die hoogteverschillen of contouren te gaan accentueren met bijvoorbeeld watervaste ledstrips.
Een andere leuke optie zijn zwembadlampen met een ingebouwde sproeier of waterval. Bovenop het lichteffect hebben die lampen nog dat extra geluidseffect. Het is algemeen bekend dat klaterend water een rustgevend effect heeft op mensen. Dus ook wie niet zwemt, maar gewoon op het terras een boekje zit te lezen zal hiervan zeker genieten.
De meeste zwembadverlichting werkt op batterijen en sommige drijvende elementen op zonne-energie. Al is er ook verlichting die op waterkracht werkt. Het gaat om specifieke zwembadlampen die op de inspuiters van het zwembad worden geplaatst. Het voordeel is dat je in dit geval dus niet eens een accu of batterijen nodig hebt. Deze verlichting bestaat uit wit licht, of kan afgewisseld worden met verschillende kleuren. Ook de intensiteit van het licht kan worden geregeld. Voorwaarde is wel dat de zwembadpomp voldoende capaciteit heeft om die verlichting te laten werken.
Verbruikt zwembadverlichting niet nodeloos veel energie? Het is een begrijpelijk vraag die we ons moesten stellen in tijden van energieschaarste. Het is ook de reden waarom de nieuwste varianten van zwembadverlichting, inbouw, opbouw of drijvend, tegenwoordig enkel werken op ledlampen. Ze zijn niet alleen bijzonder energiezuinig maar ook zeer gebruiksvriendelijk. Sommige mensen opteren ervoor de zwembadverlichting aan te sluiten op de tuinverlichting. Maar de meeste ledverlichtingen werken ook met een afstandsbediening en zelfs met een smartphone-app. Het resultaat is dat je met één druk op de knop de sfeer in de tuin kan switchen van poolparty naar een magische oase van rust.
De meeste ledverlichtingen geven gekleurd licht. Maar zelfs wie geen fan is van discozwemmen, heeft hier voordeel bij. Het intens zuivere waterkleur kan je heel subtiel accentueren door de onderwaterspots in te stellen op zuiver blauw licht. Bij de keuze is het ook niet onbelangrijk rekening te houden met het verschil tussen RGB-licht, met enkel de hoofdkleuren, en RGBW-lampen, waarin ook wit licht is geïntegreerd. Die laatste zijn vaak iets duurder, maar bieden het voordeel dat je ook kan kiezen voor wit licht en hierdoor ook de andere kleuren veel intenser zullen zijn omdat er een breder kleurenpalet mogelijk is.
Enkel oudere zwembaden zijn vaak nog uitgerust met witte halogeenlampen. Dit was vroeger de standaardverlichting voor zwembaden. Bijna elke leverancier van zwembadlampen heeft ledlampen in het assortiment, waardoor je die energievreters voorgoed kan elimineren, zelfs zonder de oude armaturen te vervangen. Al geven ze wel een waarschuwing voor doe-het-zelvers. Onderwaterlampen vervangen is niet zonder risico. Wie nog lang en gelukkig van zijn duurzaam zwembad wil genieten, kan dit beter door een professional laten uitvoeren.
Een private pool wordt pas écht private met persoonlijke kleur- en lichtaccenten. Elke eigenaar kan naar eigen smaak en voorkeur een unieke sfeer creëren enkel met zwembadverlichting. In het water, op het water of rond het water, er zijn veel mogelijkheden om het zwembad om te toveren tot een echte eyecatcher in de tuin. Zelfs wie niet zwemt, zal ervan genieten. En dankzij de energiezuinige ledverlichting is het niet eens nodig te besparen op sfeer en ambiance.