Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Ultieme wellnessbeleving – van concept tot realisatie
Verras de gast met een dubbel bad.

Ultieme wellnessbeleving – van concept tot realisatie

Het slaat aan: out of the box denken en een beleving bieden 

Je lichaam en geest gezond houden, we besteden er tegenwoordig veel tijd en geld aan. Hoe kun je je als wellnesscentrum of hotel op dit vlak nog onderscheiden? Welke nieuwe mogelijkheden zijn hiervoor op de markt? Zwembadbouw sprak met Demi Welvaarts, wellness- en interieurdesigner bij VSB Wellness.

“Al meer dan 25 jaar ontwerpt VSB wellness­oplossingen voor particulieren, hotels en grote wellnesscentra”, legt Welvaarts uit. “We kunnen opdrachtgevers alles bieden om hun wensen mogelijk te maken, bijvoor­ beeld ook het ontwerp en de realisatie van het interieur. Het komt vaak voor dat een opdrachtgever alleen informatie heeft over de beschikbare ruimte. Dan denken wij van begin tot eind mee, tekenen en ontwerpen tot het totaalconcept gerealiseerd is. Door middel van 3D-visuals en moodboards kunnen we een goed beeld van de sfeer creëren. We vinden het belangrijk dat de materialen bij openbare gelegenheden van hoge kwaliteit zijn. Hiermee bedoelen we dat de gast en de hoteleigenaar er zo lang mogelijk plezier van heeft.”

Veilig en aangenaam 

Hoe ontwerp je een veilig en aangenaam zwembad of wellnesscentrum? “Start bij de basis. Als algemene regel kun je stellen: kies voor materialen die stevig genoeg zijn. Vooral bij de keuze voor de vloer is het belangrijk dat het materiaal een hoge antislipwaarde heeft.” En bij een stoomcabine in je saunacomplex? “Dan is het heel belangrijk dat deze goed gereinigd kan worden en dat een goede luchtbehandeling mogelijk is. Dit zorgt ervoor dat het veilig en aan­genaam vertoeven is in de ruimte.”

Een zwembad of wellnessfaciliteit biedt veel toegevoegde waarde voor de gasten. “Je kunt hier op inspelen door de wellnessruimte om te bouwen tot een beleving. Denk aan een lounge, een relaxgedeelte, en het spelen met verlichting en materialen. Er ontstaat dan een fijne, veilige en knusse omgeving waarin de gast zich optimaal kan ontspannen.”

Een luxe sfeer die aansluit bij rust en natuur

Trendsetter

“We krijgen vaak de vraag wat momenteel de trends zijn. VSB Wellness ziet zichzelf als trendsetter en wil juist voor ieder
project een uniek concept neerzetten in plaats van de trends klakkeloos te volgen. Iedere opdrachtgever is uniek en daarmee ook ieder project.”

Gevraagd naar een voorbeeld van een project waar het team van VSB Wellness trots op is, vertelt Welvaarts over The White Oak in Kampenhout (België). “Dat is een recent groot project van ons. Alles wat een gast binnen ziet, zoals het interieurwerk, de douches, de zwembaden, sauna’s en stoomcabines, is door ons ontworpen en gerealiseerd. We hebben hiervoor 3D-visuals gemaakt en zo is het uiteindelijk ook uitgevoerd. Het was de wens van de opdrachtgever om naast eenheid in het project ook verrassende elementen toe te voegen. Dat zie je bijvoorbeeld terug in de ‘Aquamoon douche’, een mooi ingeklede ronde douche die een unieke ervaring geeft. Ook is er veel met groen en verlichting gewerkt. De gekozen materialen dragen bij aan een chique uitstraling, wat ook weer rust geeft. Zo zie je hoogwaardige en natuurlijke materialen in de gehele wellnessbeleving terug.”

Energiebesparing

Met de hoge energiekosten in het achterhoofd, kan het niet anders dan dat de wellness- en hotelwereld zich bezighoudt met hoe een wellnesservaring op een energiebesparende manier aan te bieden. “De klimaatbehandeling is superbelangrijk. Dat is natuurlijk een kostbare uitgave, maar wel echt de basis van alles. Niet alleen voor de hygiëne, maar ook om daadwerkelijk energie te besparen. Een binnenzwembad zal anders bijvoorbeeld teveel water verdampen. Bij veel wellnesscentra en hotels staan al saunakachels die niet de hele dag op vol vermogen hoeven te draaien. VSB Wellness gebruikt hoogwaardige materialen die van nature energiezuinig zijn. We werken met leveranciers die anticiperen op veranderingen zoals de hoge energiekosten en het overgaan op natuurlijke hulpbronnen.”

De buitensauna.

Beleving bieden

Welvaarts noemt enkele out of the box ideeën om een wellnessbeleving neer te zetten. “Je kunt een sauna plaatsen met daarin een zoutwand. Of in plaats van de koude kantelemmer een mooi ingebouwde ‘crushed ice’ machine neerzetten. Hier komt versnipperd ijs uit. Gasten kunnen op het ijs gaan staan of het uit de bak pakken en daarmee het lichaam afkoelen. Dat wekt de nieuwsgierigheid want veel mensen kennen dit nog niet. Of kies voor een ‘experience douche’. Dit zijn grote doucheplaten die in het plafond worden ingebouwd. Je kunt dan spelen met verschillende straalsoorten en ook met licht en aromatherapie. Zo heb je bijvoorbeeld een regenstraal of verneveling, wat zorgt voor een regenwoudgevoel. De douches kunnen op een programma draaien, waarbij verschillende straalsoorten worden afgewisseld met verschillende watertemperaturen. Dit zorgt voor een relaxerende maar ook verfrissende ervaring voor lichaam en geest.”

Ook de ‘horizontal shower’ is volgens de designer een bijzondere beleving. De gast kan op een verwarmd plateau gaan liggen en zo in feite liggend douchen. Ook hier kan een programma worden afgespeeld, waarbij gevarieerd wordt met de warmte van het water en de plaats op het lichaam. “Wie zich wil onderscheiden kan het beste investeren in goede materialen en het bieden van een beleving aan de gast, in een knusse en gezellige omgeving.

Met welke regels rond bouw en beheer moet een hotelondernemer rekening houden bij het opzetten van een wellnessfaciliteit?
Het is belangrijk om te voldoen aan de bouwvoorschriften en regels van de lokale overheid. Zorg dat de bouwvergunningen geregeld zijn voor de bouw begint. Deze kunnen variëren per locatie en omvang.
Wellnessfaciliteiten moeten voldoen aan strikte veiligheids- en hygiënevoorschriften. Dit omvat regelmatig reinigen en desinfecteren, juiste ventilatie en temperatuurregeling en voldoende ruimte voor gasten om veilig te bewegen.
– Het is belangrijk om te zorgen voor toegankelijkheid voor alle gasten, inclusief mensen met een beperking. Dit betekent bijvoorbeeld: voldoende ruimte en voorzieningen voor rolstoelen en andere mobiliteitsapparaten en voorzieningen als aangepaste douches en kleedkamers.
– Medewerkers die de wellnessfaciliteit beheren, moeten getraind zijn in veiligheids- en hygiënevoorschriften en de juiste certificeringen hebben.

Zo kun je er als hotelmanager voor zorgen dat de wellnessfaciliteit veilig en comfortabel is voor alle gasten.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?