Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Energieneutraal zwembad vraagt om uitgekiende techniek
Alle zwembadtechniek in één kast.

Energieneutraal zwembad vraagt om uitgekiende techniek

“Denk aan de temperatuur van het water en de binnenruimte, luchtbehandeling, filters, pompen, en verlichting”, zegt Guido Sieler, projectmanager en regeltechnisch adviseur bij Rensen Regeltechniek. 

“Daarvoor ontwerpen we ook zelf de software die die componenten aanstuurt. In feite zorgen we ervoor dat alles wat in gebouwtechniek te automatiseren is feilloos vanuit een centraal punt werkt.” Rensen werkt in het zuiden veel samen met installatiebedrijf Technisch Buro Hermans. Samen hebben ze al diverse zwembaden gemaakt, en dat was ook het geval bij de nieuwbouw van zwembad De Bende in Landgraaf. Het net opgeleverde nieuwe zwembad is bijzonder, aangezien het energieneutraal is. Guido Sieler: “Wij leverden daar de regelkast voor in de technische ruimtes, maar ook de schema’s, zodat een installateur weet hoe de componenten in het zwembad moeten worden aangesloten. En we schreven de software die ervoor zorgt dat de watertemperatuur en de luchtvochtigheid constant zijn.” Met de regelkast wordt meer aangestuurd dan alleen klimaatbeheersing, zegt Sieler. “Ook de aansturing en niveaumeting van het bad en de buffers, de zandfilters, de kleppen, wanneer er moet worden teruggespoeld of geloosd of bijgevuld.” Om dat allemaal in goede banen te leiden werkt Rensen met Priva-regelapparatuur, waarvoor ze zelf de software schrijven. “En dat altijd custommade. Geen enkel zwembad is hetzelfde. Want in feite is alles automatisch aan te sturen, tot glijbanen toe. Dat maakt mijn werk ook zo uitdagend.”

Alle gegevens zijn op afstand via de Priva-regelaars te monitoren.

Werkwijze

De werkwijze van Rensen is als volgt: zodra een opdracht groen licht krijgt, gaat de projectleider in gesprek met de opdrachtgever en zal hij inventariseren waar behoefte aan is. Daarna gaat de tekenafdeling aan het werk en engineeren ze de regelschema’s. De projectleider bespreekt de schema’s, bepaalt tijdens het gesprek de regelstrategie en legt alles vast in een functionele omschrijving.. Vervolgens is het de taak van een software engineer om aan de hand van de functionele omschrijving de software te engineeren. “In onze werkplaats in Uden starten we met de productie van de regelkasten.  Als deze eenmaal gereed zijn, worden de regelkasten getransporteerd naar het project”, legt Sieler uit. Daarna is het wachten op het moment dat de installateur alle systemen heeft aangesloten en volgt de inbedrijfstelling. “En dan wordt nog tot in detail gecheckt of er ook gebeurt wat we hebben bedacht. Dus of schakelaar A ook daadwerkelijk machine B in werking zet. Pas als alles klopt, getest is, kunnen we de installatie op automatisch bedrijf zetten en finetunen en monitoren, zodat het een stabiele energiezuinige installatie zal worden.”

Energieneutraal

Bijzonder aan zwembad De Bende is dat het een energieneutraal en volledig gasloos zwembad is. Dat maakt het werk van Rensen niet per se ingewikkelder, wel anders. “Onze software die in de Priva-regelaars wordt verzonden, zal te allen tijde optimaal geengineerd zijn om zo goed en zo zuinig mogelijk de installatie aan te sturen. Maar je bent wel afhankelijk van wat een installateur maakt. Als die ergens een conventionele ketel ophangt, en niet kijkt naar slimme toepassingen, dan zal het gebouw maar tot een bepaald niveau energiezuinig zijn. De installaties die we in De Bende samen hebben ontworpen en ontwikkeld, zijn echt gemaakt om zo zuinig mogelijk te zijn. En dat heeft geresulteerd in een van de zuinigste zwembaden van Nederland.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?