De stijgende energiekosten en groeiende aandacht voor de klimaatkwestie zetten fabrikanten en verdelers ertoe aan om het beheer van zwembaden onder de loep te nemen en te vernieuwen. Een smartpool is met het internet verbonden en geautomatiseerd. Daardoor biedt het een grote meerwaarde en weet het steeds meer consumenten voor zich te winnen. Door zijn geavanceerde digitale mogelijkheden biedt het meer comfort en een grotere veiligheid, en is het bovendien energiezuinig.
In de digitale wereld van vandaag is de smartpool, het zwembad dat op afstand via de smartphone te regelen is, waarschijnlijk dé trend binnen de sector. Het feit dat zwembadgerelateerde apparaten op afstand te controleren en bedienen zijn, vormt een grote troef voor particulieren, en voorkomt vooral energieverspilling.
“Hoewel sommige consumenten uit ecologische en financiële overwegingen nog twijfelen om te investeren in een zwembad, verwachten we dit jaar een stabilisatie van de verkoop”, legt Joeri Dils uit, voorzitter van de Belgische Federatie van Zwembad- en Wellnessprofessionals (BFZ). Een verklaring voor deze tendens is waarschijnlijk dat consumenten goed geïnformeerd en begeleid worden door professionals van de sector zodat hun zwembad niet resulteert in torenhoge energiefacturen. Meestal geven zwembadbouwers klanten de raad om hun zwembad uit te rusten met een warmtepomp en gebruik te maken van zonnepanelen voor de energievoorziening. Een studie uitgevoerd door iVOX, in samenwerking met de BFZ, heeft trouwens aangetoond dat bijna zes op de tien zwembadeigenaars een warmtepomp heeft, 43% van de ondervraagde eigenaars zonnepanelen gebruikt om het zwembad te verwarmen en 40% zijn zwembad heeft uitgerust met een rolluik. Een combinatie van deze factoren garandeert een energieneutraal zwembad!
We mogen ook niet vergeten dat een rolluik nog twee andere, niet te verwaarlozen voordelen heeft: het houdt een zwembad schoon en veilig.
Zoals te verwachten, stond het jaar 2023 in het teken van prijsverhogingen door de gestegen prijzen van grondstoffen en transport, en door de loonindexering. Desondanks blijft in 2024 de gemiddelde kost om een zwembad te bouwen tussen € 65.000 en € 80.000 (excl. btw).
De BFZ herinnert er ook aan dat volgens een studie van de vastgoedsector op basis van verzamelde gegevens de aanleg van een zwembad een renderende investering is. Een goed gebouwd en zorgvuldig onderhouden zwembad is immers een meerwaarde voor je huis. Bovendien blijkt uit de iVOX-studie dat 87% van de zwembadeigenaars heel tevreden is over de installatie.
De markt van zwembadbouwers blijft evolueren. Op het vlak van nieuwgebouwde zwembaden was in 2023 het kuipzwembad het populairste (46% van de verkoop), gevolgd door betonnen zwembaden (34,6%).
Een eigen zwembad laten bouwen is natuurlijk een droom, maar slecht uitgevoerd werk kan snel uitdraaien op een nachtmerrie. Daarom publiceert de Belgische Federatie van Zwembad- en Wellnessprofessionals op haar website een lijst van degelijke aannemers die regelmatig gecontroleerd worden.
De orderboeken beginnen zich te vullen. Wacht niet langer en boek een afspraak met een professional om je zwembadproject te realiseren. Wie weet kun je deze zomer al een verfrissende duik nemen!
Neem dan rechtstreeks contact op met Belgische Federatie van Zwembad- en Wellnessprofessionals.
Contact opnemen