Met onze zeven vestigingen in alle Vlaamse provincies weten wij behoorlijk wat er speelt in de markt van wellness en outdoor living. De coronapandemie, die ertoe leidde dat er tijdelijk een streep ging door buitenlandse vakanties, zorgde voor een enorme groei van wellness aan huis. De jacuzzi’s, hot tubs en complete sauna’s waren in Nederland en België niet aan te slepen. Weliswaar leverde dat ons veel nieuwe klandizie op, maar ook lange levertijden, fors gestegen prijzen en veel teleurstelling. Ik ben dan ook blij dat de zaken ondertussen genormaliseerd zijn. Dat geeft ons meer ruimte voor dingen die echt belangrijk zijn: kwaliteit en duurzaamheid, bijvoorbeeld. Zo leveren we steeds vaker op maat gemaakte en gepersonaliseerde sauna’s en stoombaden, soms zelfs in combinatie met infrarood: alles in één cabine.
Na corona kwam de energiecrisis. En hoewel het voor niemand leuk is om veel meer te moeten betalen voor zijn energierekening, kwam daarmee ook het besef dat we veel zuiniger moeten omgaan met de beschikbare energie en onze planeet. Fabrikanten van de producten die wij leveren besteden sindsdien veel meer aandacht aan energiebesparing, duurzame kwaliteit en minder schadelijke reiniging van hot tubs en jacuzzi’s. En daarmee ben ik blij.
De verschillende wellnessoplossingen waarvoor wij verdeler zijn in België en Nederland zijn veelal afkomstig van grote, wereldwijde spelers. En ik merk dat die nu flink investeren in het verminderen van het energieverbruik en in het gebruik van duurzame materialen die lang meegaan. Want ook dat is duurzaam: een goede kwaliteit die lang meegaat en vele malen gebruikt kan worden. Dat mag dan misschien iets meer kosten, maar het is veel beter voor mens en dier.
Om diezelfde reden hebben wijzelf in het afgelopen jaar ook niet stilgezeten.
Ik hoef u niet uit te leggen dat de waterreiniging met chemicaliën in jacuzzi’s en hot tubs niet goed is voor het milieu. In nauwe samenwerking met de agrarische sector en de voedingsmiddelenindustrie hebben we daarom een techniek ontwikkeld die gebruikmaakt van hoogfrequente trillingen, waardoor er zich geen biofilm meer op het water kan vormen. Van die trillingen merkt u zelf helemaal niets, maar het water blijft er wel schoon van. Het is een uiterst schone vorm van waterzuivering, waarmee we ons steentje bijdragen.
Natuurlijk kan het altijd nog schoner en duurzamer en zuiniger. Niet voor niets zien ook wij de vraag naar houtgestookte hot tubs in onze winkels ook toenemen. Toch moet ik deze mensen vaak waarschuwen. Het is een compleet andere ervaring dan een bubbelbad dat elektrisch verwarmd wordt. Niet alleen duurt het op temperatuur krijgen van een houtgestookt bad enkele uren, de temperatuur van het water is veel minder goed te reguleren en de baden kennen geen filtratie of zuivering. Het water moet dus veel vaker ververst worden.. De ervaring leert dat deze baden daarom veel minder intensief gebruikt worden. Het is dus maar de vraag of zo’n bad wel echt veel duurzamer is.
Marjolein Nijs
CEO Gervi